Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Vooraf aan het lezen van een studietekst

Voordat je een tekst gaat lezen is het altijd belangrijk om eerst zo goed mogelijk zicht te krijgen op het onderwerp en de hoofdgedachte van een tekst. Je kunt hiervoor de volgende stappen ondernemen:

 

• Activeer je voorkennis. Probeer te bedenken wat je al van het onderwerp weet. Hiermee stel je voor jezelf een kader op, waarbinnen je nieuwe informatie kunt passen.
• Schakel je kritisch en creatief denkvermogen in. Wat zal er over het onderwerp beschreven worden? Welke vragen zou je graag beantwoord zien?

 

Van begin tot eind

Als je efficiënt en effectief een studieboek wilt doornemen, bestudeer het boek dan in deze volgorde:
1. Bekijk de titel en ondertitel(s): wat zegt de titel over de mogelijke informatie in het boek?
2. Bekijk de informatie op de achterkant van het boek: hier kun je vaak informatie vinden over het doel, de doelgroep en de auteur(s)
3. Bekijk de inhoudsopgave: welke onderwerpen kun je verwachten? Welke niet? Welke onderwerpen interesseren je? Welke niet?
4. Lees de inleiding: de inleiding geeft vaak een beeld van de inhoud. Je vindt hier ook een leeswijzer, de opzet en de aanpak.
5. Lees de conclusie of samenvatting aan het einde van elk hoofdstuk of aan het einde van het boek. Zo krijg je een goed beeld van wat je aan het eind van het hoofdstuk moet weten, wat er van je verwacht wordt en wat de belangrijkste onderwerpen van dat hoofdstuk zijn.
6. Lees de opdrachten of vragen aan het eind van een hoofdstuk.
7. Lees nu pas de rest van het hoofdstuk.

Door deze stappen toe te passen is je voorkennis nu geactiveerd; je weet welke zaken belangrijk zijn en je kunt nu heel gericht en gefocust gaan lezen.

 


💡 Tips