Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Toelichting schrijven bewijzen porfolio

Je geeft informatie over de context waarin je het bewijs hebt gemaakt: wat was je bijdrage, wat was je aanpak, welke keuzes heb je gemaakt en waarom, wat was het uiteindelijke resultaat? Het gaat dus over jouw professionele handelingen, het gedrag dat je daarbij hebt laten zien en de verantwoording daarvan. Je draait als het ware de film terug en je laat de assessoren meekijken.

 

Hoe schrijf je een toelichting?
Gebruik het STARRT-model om een toelichting te schrijven. STARRT staat voor Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat, Reflectie en Transfer. Er zijn verschillende STARRT-formulieren: per letter beantwoord je een aantal gerichte vragen, doe dit concreet en ‘to-the-point’, zonder overlapping. Hoe concreter en vollediger jouw informatie over het gevraagde gedrag in je portfolio, hoe soepeler het assessmentgesprek waarschijnlijk zal verlopen.

 


 💡 Tips

  • Verwerk in je toelichting de beoordelingscriteria van het assessment
  • Laat je toelichtingen lezen door een medestudent en vraag hierop feedback: krijgt een buitenstaander een helder beeld van jouw professionele handelingen, het gedrag en de verantwoording daarvan?