Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Onscheidbare werkwoorden als voltooid deelwoord: gestofzuigd, stofgezuigd of stofgezogen?

Is het gestofzuigd, stofgezuigd of stofgezogen?

 

Het juiste antwoord is ‘gestofzuigd’. De verleden tijd is ‘hij stofzuigde’en het voltooid deelwoord is: ‘gestofzuigd’.
Stofzuigen’ is een zogenaamd onscheidbaar samengesteld werkwoord. Dit betekent dat de delen ‘stof’ en ‘zuigen’ niet uit elkaar gehaald mogen worden. Het is dus niet: ‘ik zuig stof’, maar ‘ik stofzuig’. En omdat het een relatief nieuw werkwoord is, wordt het zwak vervoegd. Het is dus nietik stofzoog’, maar: ‘ik stofzuigde’.

 

Hetzelfde geldt voor werkwoorden als: zweefvliegen (ik zweefvlieg, ik zweefvliegde, ik heb gezweefvliegd, beeldhouwen (ik beeldhouw, ik beeldhouwde, ik heb gebeeldhouwd) en glimlachen (ik glimlach, ik glimlachte, ik heb geglimlacht). Deze werkwoorden worden gewoon volgens de regels van de verleden tijd vervoegd.