Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Het portfolio-assessment

Voor een portfolio-assessment lever je een portfolio in. Twee examinatoren (assessoren) beoordelen jouw portfolio en stellen tijdens een assessmentgesprek kritische vragen over de bewijzen in je portfolio. Hiervoor gebruiken ze de beoordelingscriteria voor het assessment. De bewijzen zijn meestal beroepsproducten: zoals een marketingplan, een adviesrapport of een behandelplan. Andere voorbeelden van bewijzen zijn: ervarings- en reflectieverslagen, beoordelingen of feedback van collega’s, medestudenten, praktijkbegeleiders en docenten. Je schrijft bij het bewijs een toelichting waaruit blijkt dat je hebt gehandeld volgens de beoordelingscriteria van het assessment.

 

Je kunt hier lezen hoe je een portfolio maakt, hoe je een toelichting bij bewijzen schrijft en wat het assessmentgesprek inhoudt.


💡 Tips

  • Bestudeer de assessmenthandleiding van je opleiding: wat is de vereiste structuur van je portfolio, wat zijn de randvoorwaarden om deel te nemen aan een assessmentsgesprek? Een goede voorbereiding is het halve werk, neem de tijd hiervoor.
  • Het aantal bewijzen dat je mag opnemen is beperkt. Kies daarom de beste en meest succesvolle voorbeelden die jouw professionele gedrag aantonen.