Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Het middenstuk van een presentatie

 

STAP 1:  Zoek materiaal

Zoek op internet of in de bibliotheek informatie die je nodig hebt. Ga niet direct beginnen met schrijven, maar verzamel eerst alle relevante informatie.

 

STAP 2:  Bedenk de structuur

 

STAP 3:  Vul kernwoorden in

Vul je schema nu verder in met kernwoorden. Schrijf nog geen hele zinnen op, maar verzin bij ieder onderdeel van je schema een aantal belangrijke woorden.

 

STAP 4:  Bedenk voorbeelden

Droge tekst en cijfers spreken vaak niet tot de verbeelding. Je verhaal begint pas te leven als je er voorbeelden bij bedenkt. Probeer zoveel mogelijk verhelderende voorbeelden te verzinnen bij je presentatie. Schrijf deze voorbeelden in je schema.

 

STAP 5:  Bedenk overgangen

 

STAP 6:  Vul meer kernwoorden in of schrijf je presentatie uit

Kijk nu naar je schema en vul meer kernwoorden in. Je kunt aan de hand van die kernwoorden je presentatie oefenen. Je merkt bij het oefenen of je verhaal goed in je hoofd zit of dat je het beter uit kunt schrijven. Sommige mensen vinden het prettig om hun hele presentatie uit te schrijven, maar het gevaar hierbij is dat je verhaal niet meer levendig is en dat je te veel schrijftaal gaat gebruiken.

 

STAP 7:  Zet hulpmiddelen in

Bedenk of je hulpmiddelen wilt gebruiken om je presentatie te ondersteunen.

 

STAP 8:  Maak een versie voor jezelf

Maak een versie met kernwoorden voor jezelf, zodat je tijdens je presentatie niet voor gaat lezen, maar dat je wel kunt spieken mocht je de draad kwijt raken.

 

Volgende stappen: