Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Bronvermelding

De volgende systemen zijn de meest gangbare systemen om gebruikte bronnen te verwerken. Soms hebben afdelingen en instituten voor het verwijzen naar literatuur een eigen systeem afgeleid. Informeer voordat je begint welk systeem gangbaar is bij jouw studie.
  • De APA-stijl is het systeem van de American Psychological Association. De stijl wordt bijna overal in de sociale wetenschappen en de toegepaste taalwetenschap gebruikt. De stijl wordt gekenmerkt door een lijst met aangehaalde werken aan het einde van de tekst. Wil je leren omgaan met deze stijl? Volg dan de aparte APA-module van de online cursus Zoeklicht van de HvA bibliotheek. Of volg de online cursus van de American Psychological Association.
  • De Chicago-stijl wordt veel gebruikt in de geesteswetenschappen. Kenmerkend voor de stijl is het gebruik van voet- of eindnoten.
  • De MLA-stijl wordt vooral gebruikt in de literatuurwetenschappen. Er wordt gewerkt met verwijzingen naar auteursnamen.
  • De Vancouverstijl wordt onder andere bij farmacie gebruikt. Er wordt gewerkt met eindnoten.

Wanneer kun je beter citeren en wanneer beter parafraseren? En hoe leg je het handigst een literatuurlijst aan? Kijk bij Literatuur verwerken.