Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Brainstormen: technieken en uitgangspunten

Tijdens je studie is het vaak handig om te brainstormen. Je gebruikt brainstormen bijvoorbeeld als je met een project begint, als je een tekst moet schrijven of als je ideeën wilt verzamelen voor een presentatie. Maar hoe brainstorm je precies? Hieronder vind je de uitgangspunten en verschillende brainstormtechnieken. Je kunt ook het filmpje over brainstormtechnieken bekijken.

 

Uitgangspunten van het brainstormen

Voor alle brainstormtechnieken gelden deze achterliggende principes:

  • Stel kritiek uit: om zoveel mogelijk ideeën te kunnen vergaren, moet je de ideeën nog niet beoordelen of bekritiseren. Alles is in deze fase dus goed.
  • Hoe meer ideeën, hoe beter: in deze fase streef je kwantiteit na.
  • Associeer zoveel mogelijk: hoe wilder de ideeën, hoe beter.
  • Probeer aan te haken op al eerder genoemde ideeën en deze uit te breiden.

Brainstormtechnieken

Hieronder vind je een aantal brainstormtechnieken:

 

Mindmappen

Mindmappen is een vruchtbare manier om op nieuwe ideeën of associaties te komen. Je kunt deze methode gebruiken om je onderwerp verder uit te diepen en om verbanden te leggen.

Zo werkt het:

Pak een papier en schrijf het onderwerp in het midden van het vel. Associeer nu vrij en maak steeds takken die je weer met elkaar kunt verbinden. Je ziet zo vrij snel welke associaties veel ideeën oproepen en welke ideeën tot niets leiden.

mindmap

 

Mindmappen kun je niet alleen als brainstormtechniek gebruiken, maar ook als een manier om samenvattingen te maken. Kijk hier voor het maken van mindmaps als samenvatting.

 

 

Brainwriting

Werk je samen met een studiegenoot of organiseer je een brainstormsessie met meerdere mensen, dan kan brainwriting een handige techniek zijn. Het nadeel van brainstormen in een groep is dat sommige mensen stiller zijn en hun gedachten niet uiten. Een ander nadeel is dat de groep te veel bij één gedachte blijft hangen en het creatieve proces hierdoor geremd wordt. Met brainwriting voorkom je dit probleem.

 

Zo werkt het:

Je geeft ieder lid een papier met een onderwerp (je kunt iedereen hetzelfde onderwerp geven of een deel van het onderwerp). In de eerste ronde schrijft ieder lid al zijn ideeën op papier en associeert vrij op zijn/haar onderwerp. Daarna geeft hij het papier door aan de buurman of buurvrouw en deze associeert in de volgende ronde verder op de ideeën van zijn/haar voorganger. Na een aantal minuten wordt het papier weer verder doorgegeven. Met deze techniek wordt de input van alle deelnemers benut en voorkom je dat de stille mensen worden overschaduwd.

 

 

Barnraising                                          

Soms worden goede ideeën direct afgekraakt of als onhaalbaar weggezet voordat er serieus over nagedacht is. Barnraising is een methode waarin je dit tegengaat. Ieder idee wordt helemaal uitgewerkt – zonder naar mogelijke bezwaren te kijken – en zo krijgen alle ideeën een gelijke kans.

 

Zo werkt het:

Je werkt weer met een groep of in tweetallen. Het is zelfs mogelijk om alleen met deze techniek te werken. Je spreekt met elkaar af dat je één idee helemaal uitwerkt met elkaar zonder discussie te voeren over de haalbaarheid of uitvoerbaarheid van het idee. Eén persoon oppert een idee en de rest van de groep omarmt dit en werkt het uit. Het woord ‘maar’ mag bijvoorbeeld niet vallen; er mogen geen nadelen of beren op de weg worden genoemd. Je behandelt het idee alsof het al is aangenomen. Door zo een aantal onderwerpen helemaal uit te werken, ontstaat er een veel beter beeld van de mogelijkheden, zonder dat die direct op voorhand al wordt afgeketst op mogelijke nadelen.

 

Voor meer brainstormtechnieken, kijk op de site van De innovator. Ook op de site van de Universiteit van Groningen staan meerdere, aan mindmapgerelateerde technieken.