Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Afstuderen Stap 1: Literatuur

7 literatuurDe inhoud van een scriptie bedenk je niet allemaal zelf. Als basis gebruik je literatuur van anderen die je combineert of toepast om zo tot eigen inzichten te komen. Hiervoor is bibliotheekonderzoek nodig. Je zoekt naar publicaties met voldoende (wetenschappelijke) diepgang. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken, proefschriften, wetenschappelijke artikelen, congresbundels, bachelor- of masterscripties, beleidsteksten of rapporten zijn.

 

De centrale vraag helpt je bij het vinden van geschikte literatuur. Aan de hand van de afgebakende onderzoeksvraag selecteer je bruikbare publicaties. Je kunt hierbij op verschillende manieren te werk gaan.

 

Zoeken naar literatuur

Als je informatie zoekt voor je scriptie, zul je dat voornamelijk digitaal doen. Het aantal bruikbare websites is enorm. Je kunt dan ook het beste je begeleider vragen om tips voor (digitale) bronnen.

 

Op de sites van de bibliotheken van de HvA en UvA vind je alle informatie over hoe je de juiste literatuur vindt.

 

De bibliotheek biedt via hva.nl/bibliotheek toegang tot meer dan negentig databanken met onder andere krantenartikelen en wetenschappelijke artikelen, bedrijfsinformatie, statistieken, hbo-scripties en universitaire scripties. De databanken kun je ook thuis raadplegen. Ook biedt de bibliotheek 21 korte ‘Video’s over slim zoeken’. Daarnaast heeft de HvA Bibliotheek een nieuwe online cursus gemaakt: Zoeklicht.

 

Verder is RefWorks een handige tool waarmee je de gevonden literatuur kunt importeren uit databanken, catalogi en Google Scholar naar je eigen databank. Met RefWorks kun je bovendien literatuurverwijzingen in je documenten invoegen volgens het juiste verwijssysteem (zoals APA) en bronnenlijsten maken. Ook kun je een afspraak maken met de informatiespecialist van je vakgebied voor hulp bij je literauuronderzoek of voor het volgen van een training.

 

Literatuur verwerken

Als je verwijst naar theorie, zorg dan voor een correcte bronvermelding. Als je stukken tekst van een ander in je eigen woorden overneemt, moet je dat vermelden. Kijk voor meer informatie over bronvermelding bij literatuur verwerken.