Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Afstuderen: onderzoekscriteria

Elk onderzoek moet voldoen aan een aantal criteria om de kwaliteit van het onderzoek te kunnen garanderen.

  • Zo moet het onderzoek altijd onafhankelijk zijn en dus niet beïnvloed worden door voorkeuren en meningen. Een onderzoeker moet tevens onafhankelijk zijn en blijven tijdens het onderzoek.
  • Daarnaast moet het onderzoek valide zijn. Zorg dat de meetinstrumenten die je gebruikt, valide zijn. Een valide meetinstrument meet wat het zou moeten weten. Als je je lengte wilt meten dan is een meetlat een valide meetinstrument, een weegschaal niet.
  • Je onderzoek moet naast valide ook betrouwbaar zijn. Dat betekent dat je dezelfde uitkomsten krijgt als je het onderzoek zou herhalen.
  • Verder moet je onderzoek zo opgezet zijn dat andere onderzoekers het onderzoek kunnen herhalen. Dat betekent dat je alles duidelijk moet vastleggen. Je moet precies vertellen hoe jij te werk bent gegaan en de bronnen die je gebruikt, moeten controleerbaar zijn.
  • Tot slot zou het mooi zijn als je onderzoek generaliseerbaar is. Dat wil zeggen dat jouw onderzoeksresultaten gelden voor een grotere doelgroep dan je onderzoeksgroep. Als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar de catering van een hogeronderwijsinstelling in Amsterdam, is het fijn als die onderzoeksresultaten ook gebruikt kunnen worden voor een universiteit in Amsterdam of een hogeronderwijsinstelling in Utrecht.