Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Verwijssystemen

Er zijn meerdere verwijssystemen; je kunt dus op verschillende manieren naar literatuur verwijzen in je tekst. Welk systeem je moet gebruiken, is afhankelijk van je opleiding. Zorg dat je weet welk verwijssysteem in jouw opleiding/studie wordt gebruikt.

  • De APA-stijl is het systeem van de American Psychological Association. De APA-stijl is het bekendste en meest gebruikte verwijssysteem. De stijl wordt bijna overal in de sociale wetenschappen gebruikt en bij toegepaste taalwetenschap. De stijl wordt gekenmerkt door een lijst met aangehaalde werken aan het einde van de tekst. Je kunt een online cursus doen om de stijl te leren hanteren.
  • De Chicago-stijl wordt veel gebruikt in de geesteswetenschappen en door taalkundigen. Kenmerkend voor de stijl is het gebruik van voet- of eindnoten.
  • De MLA-stijl wordt vooral gebruikt in de literatuurwetenschappen. Er wordt gewerkt met verwijzingen naar auteursnamen.
  • De Vancouverstijl wordt onder andere bij farmacie gebruikt. Er wordt gewerkt met eindnoten. Je kunt op de website van het International Committee of Medical Journal Editors een uitgebreide beschrijving vinden van de stijl.