Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Tips bij het corrigeren van de tekst

  1. Wacht niet tot het allerlaatste moment met corrigeren. Je bent dan vaak moe en hebt er genoeg van waardoor deze essentiële fase van het schrijven te weinig tijd krijgt.

 

  1. Realiseer je dat de lay-out en taalverzorging de eerste zaken zijn die lezers opvallen in een tekst. Hoeveel tijd je ook hebt besteed aan een goede vraagstelling en een duidelijke opbouw, die zaken zie je als lezer vaak pas bij een tweede of derde lezing. Dit is in feite ook wat er gebeurt met sollicitatiebrieven: de spelfouten erin vallen helaas vaak eerder op dan de inhoud.

 

  1. Vraag een bereidwillige medestudent, collega, vriend of familielid je tekst kritisch te lezen voordat je die inlevert. Die zal altijd dingen zien die je zelf mist, omdat je de tekst te vaak hebt gezien waardoor je er overheen leest. Vraag zowel om inhoudelijke kritiek als de manier waarop je het hebt verwoord en geordend.

 

  1. Werk altijd met de spellingschecker aan. Veel spel-, type- en taalfouten kun je op die manier al voorkomen. Een spellingschecker haalt echter niet alle fouten uit de tekst. De beruchte -d/-t -fouten zijn daar het beste voorbeeld van, maar ook herkent de checker niet wanneer je woorden los schrijft, die aan elkaar moeten. Zie Werkwoordspelling en het onderdeel Samenstellingen op de pagina Spelling van zelfstandig naamwoorden.

 

  1. Controleer je tekst aan de hand van de richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld binnen je studie. Wanneer die er niet zijn, gebruik dan een van de controlelijsten die je kunt vinden bij Beoordelen van teksten.

 

  1. Check bij iedere twijfel die je hebt over de spelling, leestekens, grammaticale kwesties of stijlkwesties de Taalhulp op deze site. Je  intuïtie is vaak niet de beste bron.

 

 1. Plan voldoende tijd voor een of meerdere correctierondes en houd daarbij rekening met de beschikbaarheid van eventuele meelezers.