Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Leesstrategieën

Hoe lees je studieboeken effectief? Tijdens je studie zul je veel moeten lezen en daarbij is het belangrijk om de juiste informatie uit de tekst te halen. Voor de verschillende tekstsoorten zijn er verschillende manieren om een tekst te lezen: globaal lezen, intensief lezen en scannend lezen. Wat deze verschillende manieren van lezen inhouden, lees je hieronder. Daarnaast kun je grote hoeveelheden tekst op verschillende manieren samenvatten. Afhankelijk van je doel kun je verschillende leesstrategieën gebruiken.

Globaal lezen

Wil je een algemeen beeld van de tekst krijgen, bijvoorbeeld om te kijken of de tekst interessant voor je is,  lees dan de tekst globaal. Bekijk snel de tekst; de titel, lengte, moeilijkheidsgraad. Zo bepaal je in korte tijd wat interessant en belangrijk voor je is. Sta niet te lang stil bij eventuele onbekende woorden. Let bij het globaal lezen op de volgende tekstkenmerken: de titel, tussentitels, illustraties en de bron. Deze kenmerken geven veel informatie over de tekst. Ook de opmaak van een tekst geeft je veel informatie. Bekijk de alinea’s, kolommen en woorden die vetgedruktgecursiveerd of onderstreept zijn. Als je de tekst globaal gelezen hebt, weet je wat het onderwerp is en welke informatie waar in de tekst staat.

 

Intensief lezen

Wil je de hele tekst of een bepaalde passage helemaal begrijpen, lees dan de tekst intensief. Begin eerst met het globaal lezen van de tekst. De grote lijnen van de tekst zijn op deze manier al duidelijk. Het intensief lezen gaat makkelijker nu je de structuur van de tekst kent. Richt je vervolgens op de delen die belangrijk zijn, en lees die van het begin tot het eind. Voor een goed begrip van de passages die je leest, moet je weten wat de woorden betekenen die in de tekst staan. Zoek de woorden en uitdrukkingen die je niet kent op of probeer de betekenis ervan af te leiden. Daarnaast moet je ook de structuur van zinnen herkennen en de verbanden tussen zinnen en alinea’s.

 

Zoekend lezen of scannen

Het is niet altijd nodig om een tekst helemaal van het begin tot het eind te lezen want soms wil je maar één ding weten. Je kunt dan de tekst zoekend lezen: je leest niet de hele tekst maar je gaat direct op zoek naar de informatie die je nodig hebt. Begin met kijken in welke alinea of bij welk tussenkopje die informatie waarschijnlijk zal staan en bedenk hoe je die informatie kunt herkennen. Let op opvallende woorden / cijfers. Kijk naar de woorden die met de antwoorden op de vragen die je hebt, te maken kunnen hebben. Lees snel de betreffende alinea vanaf het begin en let op de opvallende woorden. Als je het antwoord niet hebt gevonden, zoek dan naar een ander opvallend woord waarnaar je kunt zoeken of lees de hele tekst vanaf het begin.