Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Afstuderen Stap 1: Brainstormen

Als je je onderwerp gekozen hebt en met de opdrachtgever besproken hebt, is het tijd voor de eerste stap: houd een brainstorm over het onderwerp. Het idee hierachter is dat je op deze manier zoveel mogelijk ideeën verzamelt die aan het onderwerp gerelateerd zijn en je de grenzen van je onderzoek verkent. Brainstormen kan op allerlei manieren, mindmappen is er een van en is zeer geschikt in dit stadium van je scriptie. Bekijk het filmpje over de verschillende brainstormtechnieken.

 

Uitgangspunten

Voor alle brainstormtechnieken gelden deze achterliggende principes:

  • Stel kritiek uit: om zoveel mogelijk ideeën te kunnen vergaren, worden de ideeën nog niet beoordeeld of bekritiseerd. Alles is in deze fase dus goed.
  • Hoe meer ideeën hoe beter: in deze fase streef je dus kwantiteit na.
  • Associeer zoveel mogelijk: hoe wilder de ideeën, hoe beter.
  • Probeer aan te haken op al eerder genoemde ideeën en deze uit te breiden.

 

 

Mindmappen

Mindmappen is een vruchtbare manier om op nieuwe ideeën of associaties te komen. Je kunt het gebruiken om je onderwerp verder uit te diepen en om verbanden te leggen.

 

Zo werkt het:

Pak een papier en schrijf het onderwerp in het midden van het vel. Associeer nu vrij en maak steeds takken die je weer met elkaar kunt verbinden. Je ziet zo vrij snel welke associaties veel ideeën oproepen en welke ideeën tot niets leiden.

mindmap2

Mindmaps kun je niet alleen als brainstormtechniek gebruiken, maar ook als een manier om samenvattingen te maken. Handig als je voor je theoretisch kader veel literatuur leest en nog niet precies weet wat je allemaal kunt gebruiken. Kijk hier voor het maken van mindmaps als samenvatting.

 

 

Ook op andere momenten van je afstuderen is het handig om te brainstormen. Kijk bij brainstormen voor andere brainstormtechnieken. Ook op de site van de Universiteit van Groningen staan meerdere, aan mindmapgerelateerde technieken.