Hét online taaladviespunt HvA en UvA

Afstuderen Stap 4: Eindredactie

18 eindredactieAls je alle onderdelen van je scriptie geschreven hebt, is het tijd voor de eindredactie. Neem hier de tijd voor. Idealiter bestaat de eindredactie uit een aantal rondes:

 

Ronde 1

In de eerste ronde lees je je scriptie en controleer je of de tekst compleet is. Je vergelijkt je tekst met het voorbeeld van de opbouw van een scriptie. De focus van deze ronde ligt op de inhoud. Is de volgorde van de hoofdstukken en paragrafen logisch? Hoe lang zijn je hoofdstukken en paragrafen? Staat alles op de juiste plek of moet je iets verplaatsen? Is een stukje tekst misschien overbodig, is het geen herhaling van iets wat je al eerder geschreven hebt? Wees kritisch: schrijven is ook schrappen. Bekijk daarnaast  in deze ronde de voorschriften van je opleiding om te beoordelen of je niets vergeten bent.

 

Ronde 2

In ronde 2 beoordeel of je zinnen goed lopen. Dit kun je doen door je tekst hardop te lezen. Zo hoor je precies wanneer een zin grammaticaal niet klopt, te kort of juist te lang is. Kijk ook of je het juiste voorzetsel gebruikt en hoe het met je woordgebruik zit. Gebruik je het juiste woord? Varieer je genoeg in je woordgebruik? Komen er vakwoordenin  voor? Let ook op de schrijfstijl. Is deze in alle gevallen zakelijk en neutraal?

 

Ronde 3

In deze ronde ligt de focus op spelling en interpunctie. Kijk goed naar de schrijfwijze van je samenstellingen. Klopt de werkwoordspelling?  Staan de hoofdletters op de juiste plaats? Is de interpunctie in orde?

 

Ronde 4

In de laatste ronde ga je kijken naar de lay-out en technische verzorging. Staan alle juiste gegevens op het voorblad? Klopt de inhoudsopgave? Heeft alles hetzelfde lettertype? Kloppen de pagina-eindes? Zijn alle literatuurverwijzingen correct? Zijn alle figuren genummerd et cetera?

 

Ronde 5

Het is het prettigst om je scriptie hierna door iemand anders te laten lezen. Die kan met een kritische blik naar je tekst kijken en er makkelijker fouten uit halen die je zelf over het hoofd ziet. Lukt het niet om iemand anders naar je tekst te laten kijken, laat je tekst dan altijd een paar dagen liggen en probeer er dan met een frisse blik naar te kijken. Doe de eindredactie altijd op papier. Dan haal je er meer fouten uit dan wanneer je je tekst van/op een beeldscherm redigeert. Ook kun je dan beter zien of de tekst in balans is en of de hoofdstukken en alinea’s ongeveer even lang zijn.

 

Vraag aan het eind van de eindredactierondes aan een kritische lezer of hij of zij feedback wil geven aan de hand van een checklist. Vaak staat er een checklist in de afstudeerhandleiding van je opleiding; anders kun je deze checklist gebruiken. Zo heeft je kritische lezer een houvast en is het voor hem of haar duidelijk wat de aandachtspunten zijn.